Uw lijfrente keert uit, wat nu?

lijfrente

Zijn uw AOW en pensioen voldoende om na uw pensioengerechtigde leeftijd zonder financiële zorgen te kunnen leven? Veel mensen namen daarom als aanvulling een lijfrente. Wat zijn de mogelijkheden als deze lijfrente gaat uitkeren? 

Een lijfrente was lange tijd dé manier om op fiscaalvriendelijke manier voor een aanvulling op uw pensioen te zorgen. Velen hebben dan ook een lijfrente afgesloten. Mogelijk bereikt deze binnenkort de einddatum. In principe moet u met het vrijkomende bedrag een lijfrente-uitkering aankopen. Maar inmiddels zijn alternatieven ontwikkeld die beter aansluiten bij uw persoonlijke wensen en levensstijl. 

Vaste uitkering

Aan het einde van de looptijd keert uw lijfrenteverzekering uit. U ontvangt vanaf dat moment maandelijks een vast bedrag. Over deze uitkering moet u in principe belasting betalen. De hoogte van de belasting hangt af van uw inkomen. Gepensioneerden hebben doorgaans een lager inkomen en vallen in een lagere belastingschijf. 

Rentestand

De aanbieder geeft u een keuze: wilt u een tijdelijke of een levenslange lijfrente-uitkering? Levenslang spreekt voor zich en een tijdelijke uitkering bestrijkt doorgaans een periode van tien tot vijftien jaar. De uitkering loopt in de pas met de rentestand. Hoe lager de rentestand, des te lager uw uitkering.
Indien de uitkering nog niet nodig of gewenst is, dan kan er vaak worden uitgesteld. Neem hiervoor ook contact op met ons kantoor.

Verzekering of banksparen.

Beide varianten hebben voor- en nadelen. Ook hier geldt dat deze voor- en nadelen goed bekend moeten zijn en gewogen moeten worden. Het geeft voor iedereen een individuele uitkomst.

Lijfrente van vóór 1992

Lijfrenteverzekeringen die voor 1992 zijn afgesloten vallen onder het zogeheten oude regime. Evenals de premiebetalende lijfrenteverzekeringen van vóór 16 oktober 1990. Heeft u zo’n verzekering dan bent u niet verplicht een uitkering aan te kopen. Wel moet u ook in deze situatie met de fiscus afrekenen.

Wensen
Wellicht heeft u al wensen voor uw pensionering? Of zijn er wijzingen in uw persoonlijke situatie. Wilt u een advies op maat, neem dan hier contact met ons op.