Een verbouwing betalen

Wilt u meer ruimte of uw huis aanpassen aan uw persoonlijke wensen? Dan kunt u gaan verbouwen. Zorg voor een goede voorbereiding. Denk bijvoorbeeld na over de kosten, risico’s en de financiering. Daarmee voorkomt u problemen achteraf.

Kosten voor een verbouwing bepalen

Gaat u verbouwen, dan zult u vaak de werkzaamheden uitbesteden. Vraag in ieder geval drie of meer offertes op. Zo krijgt u een goed beeld van welke kosten u kunt verwachten. Houd daarbij voor uzelf een bedrag in uw hoofd. Zo staat u stevig in uw schoenen in gesprekken met de aannemer en gaat u niet over uw budget heen. Duurder is niet altijd beter, u hoeft dus niet altijd te kiezen voor de hoogste prijsklasse.

Tip: In branches voor witgoed, badkamers en keukens is afdingen vaak mogelijk. Blijf beleefd en realistisch. Meer dan 30% korting komt zelden voor.

Onvoorziene kosten

Vraag altijd of u extra kosten kunt verwachten of dat het om een vaste prijs gaat. Controleer ook wat er in de prijs is inbegrepen, zoals verf of behang. Heeft u zicht op de uiteindelijke kosten, reserveer dan zelf een bedrag van 5 procent voor onvoorziene kosten. Dit geld zet u apart voor kosten die u van tevoren nog niet kunt bedenken, maar die er vaak wel zijn.

Een verbouwing financieren

U kunt een verbouwing op meerdere manieren betalen. Hoe u betaalt, is afhankelijk van uw situatie. Misschien heeft u genoeg spaargeld. Anders moet u geld lenen of uw hypotheek uitbreiden. Reken dan eerst uit of de rente en aflossing in uw begroting passen. Controleer ook of dit nog steeds past als uw inkomen achteruit zou gaan. Dit kunt u berekenen met het Persoonlijk Budgetadvies.

Spaargeld

Uw verbouwing betalen met spaargeld is vaak het meest voordelig. Het ligt wel aan de verbouwkosten en de hoogte van uw spaargeld. Is uw spaargeld meer dan 30.360 euro (per partner), dan is het zeker interessant uw spaargeld te gebruiken. U betaalt namelijk belasting over dit spaargeld.

Als u meer dan 30.360 euro per persoon aan vermogen heeft (zowel spaargeld als beleggingen), dan betaalt u tussen de 0,58 en 1,68 procent belasting over het bedrag erboven (2019).

Hypotheek uitbreiden

U kunt de verbouwing ook betalen met een uitbreiding van de hypotheek. Door de hoge afsluitkosten is dit alleen verstandig als het verbouwingsbedrag minimaal 25.000 euro is. Ook moet u rekening houden met een aflossingsperiode van 30 jaar.

Tip: U kunt bij het afsluiten van een hypotheek voor een nieuwe woning de hypotheek al voor een hoger bedrag inschrijven dan u leent. Voor een verbouwing hoeft u dan geen extra kosten (bijvoorbeeld notariskosten) te maken voor de uitbreiding van de hypotheek.

Persoonlijke lening

Om uw verbouwing te betalen kunt u een persoonlijke lening afsluiten. Deze lening loopt meestal maximaal 15 jaar en heeft vaak een hogere rente dan de rente van uw hypotheek. Bedenk goed of de verbouwing deze investering waard is. Sluit u de persoonlijke lening af voor verbetering van de (eerste) eigen woning en lost u tijdens de looptijd af, dan is de rente aftrekbaar.

Besparen en subsidies

Gaat u verbouwen, dan kunt u soms subsidie aanvragen. Ook kunt u op andere manieren besparen.

  • Kijk op energiesubsidiewijzer.nl voor welke subsidies u in aanmerking komt als u energieverbeteringen aan uw woning doorvoert. De energielasten worden daarmee lager. Zo verdient u uw investering (deels) terug.
  • Op verbeteruwhuis.nl vindt u meer informatie over besparingen, kosten en mogelijke subsidies.
  • Kies uw tips voor energiebesparing op bespaartest.nl. U bespaart tot wel 800 euro per jaar.

Tip: Betaal niet het volledige verbouwingsbedrag vooraf aan de verbouwer, de aannemer of het klusbedrijf. Betaal het laatste deel pas als de verbouwing helemaal klaar is. Zijn er nog ‘open eindjes’, dan heeft u het niet betaalde deel achter de hand als onderhandelingsruimte.

Tip: Sommige woningbouwverenigingen hebben een professionele klussendienst voor hun huurders. Vraag hiernaar en zij kunnen u meer vertellen over de kosten.

Tip: In veel gemeenten zijn ook vrijwilligersprojecten. U kunt een vrijwilliger vragen om klusjes voor u te doen, u betaalt dan in principe alleen de onkosten. Informeer bij uw gemeente.

NB: dit is een artikel van Nibud