COVID-19, welke schade kunt u claimen?

corona

Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep. Mensen nemen verschillende voorzorgsmaatregelen, maar heeft u al eens aan uw verzekeringen gedacht? Is een vakantie bijvoorbeeld te annuleren? Wij zetten een aantal belangrijke vragen voor u op een rij.

Ik heb een reis gepland naar een gebied waar het coronavirus geconstateerd is. Kan ik een beroep doen op mijn annuleringsverzekering?

Doorlopende annuleringsdekking
Hiervoor geldt dat er alleen dekking is als tijdens het boeken van de vakantiereis géén negatief reisadvies is. Van een negatief reisadvies is sprake als code oranje of rood is afgegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Verderop leggen we dit verder uit.

Kortlopende annuleringsdekking
Bij een kortlopende annuleringsdekking geldt dat er in geen geval dekking is.

Negatief reisadvies vanwege het coronavirus.
Heb je een reis geboekt naar een bestemming waar zorgen zijn ontstaan over het coronavirus? Kijk goed naar de actuele reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Vier kleurcodes geven jou een idee of er een veiligheidsdreiging is in het land of het gebied waar jij heen wilt.

 • Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico's
  In het land of gebied zijn de veiligheidsrisico's vergelijkbaar met wat je in Nederland gewend bent. Let op jezelf en jouw eigendommen. Net zoals je dat in Nederland doet. Soms moet je op bepaalde zaken extra letten.
   
 • Geel: let op, veiligheidsrisico's
  Er zijn in dit land of gebied veiligheidsrisico's die afwijken van wat je in Nederland gewend bent. Bereid je daarop voor en let extra op.
   
 • Oranje: alleen noodzakelijke reizen
  Door ernstige veiligheidsrisico's in dit land of gebied kunnen voor reizigers gevaarlijke situaties ontstaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert je alleen naar dit gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk. Wanneer je besluit toch af te reizen, bereid je dan zeer goed voor.
   
 • Rood: niet reizen
  Door zeer ernstige veiligheidsrisico's kan voor reizigers een levensbedreigende situatie ontstaan. Daarom adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken om niet naar dit gebied te reizen.

 Wanneer krijg je jouw annuleringskosten terug?

Geldt voor jouw reisbestemming een negatief reisadvies vanwege het coronavirus? Dan ben je misschien genoodzaakt jouw reis te annuleren. Dat is natuurlijk heel jammer. Ook betekent dit mogelijk dat je annuleringskosten betaalt.

Je kunt deze annuleringskosten terugkrijgen onder drie voorwaarden:

 1. Je hebt een annuleringsdekking verzekerd op je doorlopende reisverzekering.
  Zonder deze aanvullende dekking kun je jouw annuleringskosten helaas niet terugkrijgen.
 2. Op jouw reisbestemming is sprake van code oranje of code rood, geclassificeerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken.
  Op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken blijf je op de hoogte van actuele reisadviezen.
   
 3. Jouw reis is niet geboekt bij een ANVR reisbureau.
  Heb je jouw reis wel bij een ANVR reisbureau geboekt? Neem dan contact op met hen. Als je jouw annuleringskosten terug kunt krijgen, kunnen deze (mogelijk) worden uitbetaald door het ANVR reisbureau.

Hoe zit het als je reist naar…

 • Nederland
  Voor Nederland geldt (nog) geen negatief reisadvies.
   
 • Verenigde Staten
  De Verenigde Staten heeft de grenzen gesloten voor mensen uit onder andere Europa. De Amerikaanse president Donald Trump kondigde donderdag 12 maart 2020 aan dat al het verkeer vanuit heel Europa vanaf vrijdag 13 maart 2020 middernacht zal worden geschrapt, vanwege de uitbraak van het coronavirus. Met uitzondering van verkeer vanuit het Verenigd Koninkrijk.

  Ben jij genoodzaakt jouw reis naar de Verenigde Staten te annuleren? Let dan op:
  Heb je jouw reis geboekt bij een reisbureau in de vorm van een pakketreis, waarbij jouw vlucht en reisbestemming(en) in één zijn geboekt?
  Dan bieden wij geen dekking voor annuleringskosten. Neem contact op met jouw reisbureau.

  Heb je jouw reis geboekt op het internet in de vorm van een samengestelde reis door los van elkaar een vlucht en hotel te boeken?
  Dan bieden wij géén vergoeding van de kosten betreffende de vlucht, als de luchtvaartmaatschappij zijn vluchten naar de Verenigde Staten schrapt. Neemt contact op met de luchtvaartmaatschappij.
  Wél bieden wij een vergoeding voor de overige geboekte reisonderdelen op basis van een samengestelde reis, bijvoorbeeld hotelovernachtingen etc.

Worden de (annuleringskosten) van een ESTA vergoed?
Een ESTA is een verplichte reistoestemming om zonder visum naar de Verenigde Staten te mogen reizen. Als het ESTA formulier wordt ingetrokken, biedt Nh1816 geen dekking.

 • Egypte
  Voor Egypte geldt (nog) geen negatief reisadvies. Wel is het bij aankomst in dit land mogelijk dat je wordt verplicht om veertien dagen in quarantaine te blijven. Dat is heel vervelend als je je hebt verheugd op een fijne vakantie. Heb jij een reis geboekt naar Egypte? Let dan op:

Houd de actuele reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten.

Wil je jouw reis annuleren? Zolang voor Egypte geen negatief reisadvies geldt, kun je jouw annuleringskosten niet terugkrijgen.

 • Italië
  Voor Italië geldt een negatief reisadvies met codes oranje en rood.

  Reis geboekt naar Italië via een ANVR-reisbureau?
  Voor de mensen die komende maand via touroperators een reis hebben geboekt naar risicogebieden in Italië is er goed nieuws. Vanwege het coronavirus annuleren de bij ANVR aangesloten reisorganisaties kosteloos vakanties naar Italië.

  Het ANVR geeft aan dat dit geldt voor reizen die vertrekken tot en met 3 april. Dit betekent dat mensen niet alleen de vlucht maar ook de hotelkosten terug kunnen krijgen. “Voor de reisorganisaties die gratis annuleren is het echt een bedrijfsrisico dat ze de boekingen vergoeden. Via luchtvaartmaatschappijen krijgen ze dat niet vergoed.”

  Geen informatie voor na april
  De voorlopige prognose van de Italiaanse autoriteiten wat betreft de risicogebieden lopen tot en met april. Wat er daarna gaat gebeuren met geboekte reizen van Nederlandse vakantiegangers is nog niet bekend. “De Italiaanse overheid moet nog een besluit nemen over wat er na april gaat gebeuren”, aldus een woordvoerder van de ANVR.
   
 • Oostenrijk
  Voor Oostenrijk geldt (nog) geen negatief reisadvies. Wel kunnen er inreisbeperkingen zijn, houd daarvoor de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken goed in de gaten.
  Wil je jouw reis annuleren? Zolang voor Oostenrijk geen negatief reisadvies geldt, kun je jouw annuleringskosten niet terugkrijgen.
   
 • Israël
  Voor Israël geldt op dit moment een negatief reisadvies met codes oranje en rood.
   
 • Iran
  Voor Iran geldt op dit moment een negatief reisadvies met codes oranje en rood.

 Veelgestelde vragen over corona en reis

Ik heb géén reisverzekering. Maar ik heb wel al een reis geboekt naar een gebied waar zorgen zijn ontstaan over het coronavirus. Kan ik mijn reis alsnog kosteloos annuleren?

Nee. Om in aanmerking te komen voor het terugkrijgen van annuleringskosten, moet je een doorlopende reisverzekering hebben afgesloten inclusief annuleringsdekking.

Alsnog een doorlopende reisverzekering afsluiten? Dat kan alleen als voor jouw geboekte reisbestemming (nog) géén negatief reisadvies geldt. Vraag je adviseur om hulp.

Ben je vóór vertrek toch genoodzaakt jouw reis te annuleren? Je kunt de annuleringskosten alléén terugkrijgen als er tijdens het boeken van jouw vakantie géén sprake was van een negatief reisadvies voor jouw bestemming. Daarnaast gelden een aantal andere voorwaarden om annuleringskosten terug te krijgen, die wij bovenaan dit bericht toelichten.

Ik heb kosten gemaakt omdat ik veel moet bellen met instanties, over vragen omtrent mijn reisbestemming/coronavirus/reisannulering, etc. Worden mijn telefoonkosten vergoed?
Nee, de voorwaarden van de reissverzekering geven hiervoor geen dekking.

Mijn vlucht is geannuleerd door de luchtvaartmaatschappij. Worden deze kosten vergoed?
Nee, deze kosten vallen bij niet onder de dekking. Neem contact op met de luchtvaartmaatschappij.

Ik reis later dit jaar naar Italië of Spanje. Moet ik nu al annuleren vanwege het virus?
Deze keuze kunnen wij niet voor jou maken. Houd de actuele reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken goed in de gaten. Is er sprake van een negatief reisadvies met code oranje of rood? Dan is het, onder bepaalde voorwaarden, mogelijk om annuleringskosten terug te krijgen. Bovenaan dit bericht lees je hoe precies.

Ik ben van plan een reis te boeken. Waar moet ik op letten?

1. Houd de actuele reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken goed in de gaten.

2. Zorg ervoor dat je een complete reisverzekering afsluit als je jouw vakantie wilt boeken.. Vraag jouw adviseur om hulp.

Als er vóór mijn vertrek toch nog een negatief reisadvies wordt afgegeven voor mijn reisbestemming, wat kan ik dan doen?
Je kunt je reis annuleren. Of je jouw annuleringskosten terug kunt krijgen, hangt af van een aantal voorwaarden. Bovenaan dit bericht leggen wij uit hoe precies.

Wat als ik besmet raak met het coronavirus op mijn reisbestemming?  
Volg dan de voorschriften op die door de autoriteiten op jouw reisbestemming zijn vastgesteld.

Ik ben nu aanwezig in een gebied waar zorgen zijn ontstaan over het coronavirus. Ik moet langer op mijn bestemming blijven, bijvoorbeeld omdat ik in quarantaine moet, of omdat het openbaar vervoer vertraagd is. Worden kosten vergoed?
Nee, hiervoor is geen dekking. Er zijn enkele uitzonderingen, neem hiervoor contact op indien van toepassing.

 

Ik ben nu aanwezig in een gebied waar zorgen zijn ontstaan over het coronavirus. Ik wil eerder naar huis. Worden deze kosten vergoed?    
Nee, hiervoor geen dekking.

Meer informatie over reizen en het coronavirus