Extra aflossen op de hypotheek?

aflossen 2020

De rentetarieven voor uw spaargeld staan bijna op nul procent. Nog even en u moet misschien wel betalen om te sparen. Voor veel huizenbezitters is dit het signaal om extra af te lossen op de hypotheek.
Een extra aflossing(en) op uw hypotheekschuld heeft verschillende voordelen. Zo dalen meteen uw maandlasten omdat u minder rente en aflossing gaat betalen. In sommige gevallen valt u door die aflossing ook nog eens in een lagere risicoklasse, waardoor u minder renteopslag gaat betalen. 

Houdt u er rekening mee dat de renteopslag niet van toepassing is bij hypotheken met NHG (Nationale Hypotheek Garantie). De voorwaarden en risicoklassen verschillen ook per geldverstrekker.

Aankoop nieuw huis
Koopt u een nieuw huis en heeft u overwaarde dan krijgt u te maken met de zogenaamde bijleenregeling. Dat houdt in dat u de overwaarde fiscaal moet gebruiken bij de aankoop of voor een verbetering van de nieuwe woning. Doet u dat niet is mogelijk een deel van de nieuwe hypotheekrente niet fiscaal aftrekbaar. Daarnaast is het verstandig om altijd geld achter de hand te houden om financiële tegenvallers, bijvoorbeeld aan uw huis of auto, op te kunnen vangen.  

Minder hypotheekrenteaftrek
Het extra aflossen of het oversluiten naar een hypotheek met een lagere rente heeft ook een nadeel. Uw hypotheekrenteaftrek voor uw belastbaar inkomen in box 1 is lager, waardoor u mogelijk meer belasting gaat betalen. Uw extra aflossingen zijn mogelijk ook van invloed op de hoogte van uw toeslagen of uw voorlopige teruggave.
Daarnaast heeft u na aflossing minder liquiditeit om eventuele tegenvallers op te vangen.

Ook bij een (bank)spaarhypotheek is het minder interessant om extra af te lossen. Bij deze hypotheekvorm kunt u soms ook extra storten in de polis of op een bankspaarrekening. Heeft u een dergelijke hypotheek, vraag ons altijd om advies omdat het een speciaal geval betreft.

Toekomst
Uw hypotheek is maatwerk. Is extra aflossen in uw situatie wel verstandig? Neem voor een advies op maat contact met ons op.