Belastingaangifte 2019

aangifte 2019

In de afgelopen periode heeft u uw aangifteformulier over 2019 ontvangen via DigiD of via de post. Uw aangifte moet uiterlijk 1 mei bij de Belastingdienst zijn. Let op: sommige kosten zijn (deels) aftrekbaar. Niet vergeten, anders loopt u belastingvoordeel mis.

De Belastingdienst reageert de laatste jaren zeer snel op uw aangifte. Is het ingevulde formulier voor 1 april binnen, dan krijgt u zeker voor 1 juli bericht van de belastingdienst. Wacht u tot na 1 april, dan krijgt u later bericht, al probeert de Belastingdienst ook deze groep vóór 1 juli te berichten. Ook dit jaar is al een flink deel van uw gegevens ingevuld op het digitale aangifteformulier. U doet er goed aan om alles nog eens goed te controleren.

Mislopen belastingvoordeel
Veel mensen vergeten dat bepaalde kosten (deels) aftrekbaar zijn. Vult u die gegevens niet in, dan loopt u mogelijk een belastingvoordeel mis. Het gaat bijvoorbeeld om de kosten voor het afsluiten van een hypotheek. In beginsel zijn alle kosten voor het afsluiten van uw hypotheek aftrekbaar. Het gaat dan bijvoorbeeld om bemiddelings-, advies-, taxatie- en notariskosten. Ook, in geval van oversluiten, is de betaalde boeterente in principe fiscaal aftrekbaar. Uw reguliere betaalde hypotheekrente in principe ook aftrekbaar (natuurlijk alleen als u aan de fiscale voorwaarden voldoet).

Aftrekbare verzekeringspremies
Behalve rente en kosten voor uw hypotheek zijn soms ook de premies voor bepaalde verzekeringen (deels) aftrekbaar op uw aangifteformulier. U moet dan bijvoorbeeld denken aan de premie voor een:

  • arbeidsongeschiktheidsverzekering;
  • woonlastenverzekering met arbeidsongeschiktheidsdekking;
  • lijfrenteverzekering of rekening.

Voorlopige aanslag

In een van de blauwe enveloppen in uw brievenbus zat wellicht ook uw voorlopige belastingaanslag voor 2020. Ook hier is het belangrijk om uw gegevens en bedragen goed te controleren. Neem contact op met de Belastingdienst of ons kantoor als er iets niet klopt of uw situatie is veranderd.