'Tweeverdieners kunnen straks meer lenen voor huis'

Tweeverdieners die samen een huis willen kopen, kunnen vanaf volgend jaar meer lenen. Het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, schrijft in een advies dat de mogelijkheden om te lenen kunnen worden verruimd. Inmiddels heeft Minister Kajsa Ollongren in een Kamerbrief bevestigt dat de extra ruimte wordt opgenomen in de Regeling hypothecair krediet

Volgens het Nibud kunnen stellen waarin beiden werken steeds meer van hun inkomen vrij besteden. Dat komt doordat het afgelopen jaren fiscaal steeds aantrekkelijker is gemaakt om allebei te werken, in plaats van een van beiden.

Dat betekent dat tweeverdieners netto iets meer over zijn gaan houden. En dus kunnen ze meer besteden aan een hypotheek. Sinds 2016 telt het tweede inkomen al stapsgewijs meer mee bij het bepalen van de hoogte van de hypotheek die stellen kunnen krijgen. Dit jaar telt het voor 70 procent mee, volgend jaar moet dat 80 procent worden.

Gelijk loon, minder hypotheek
In het algemeen constateert het Nibud dat huishoudens die er komend jaar niet in inkomen op vooruitgaan, minder kunnen lenen om een huis te kopen. Dat geldt voor bruto inkomens boven de 40.000 euro. De lagere hypotheken zijn dan het gevolg van de versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek, en van hogere inflatie.

Daar staat tegenover dat het Nibud verwacht dat de lonen gemiddeld wél met 2,5 procent zullen stijgen. In dat geval kan iedereen die er zoveel op vooruitgaat, ongeacht het inkomen, een hogere hypotheek afsluiten.

Wil jij weten hoeveel je kan lenen? Neem contact op met een van onze adviseurs.