Zakgeld: hoeveel geef je?

Wanneer beginnen met zakgeld?

Kinderen kunnen de verschillende munten herkennen vanaf ongeveer 6 jaar. Dat is dus een goede leeftijd om te beginnen met zakgeld. Op deze leeftijd willen kinderen het zakgeld waarschijnlijk meteen uitgeven. Als ze ouder worden, krijgen ze meer interesse voor geld en een beter besef van tijd. Ze begrijpen dan dat je later iets groters kunt kopen als je geld opzij legt.

Door zelf over zakgeld te mogen beslissen, leren kinderen de waarde van geld kennen. Dat is belangrijk voor later, want dan moeten ze hun wensen ook kunnen afstemmen op hun portemonnee.

69 % van alle 5 -12 jarigen krijgt zakgeld

Leren omgaan met geld

Ruim twee derde van de kinderen (69 procent) krijgt zakgeld op de basisschool, waarvan 59 procent dit op een vast moment krijgt (wekelijks of maandelijks) en 10 procent onregelmatig. Van de kinderen die zakgeld krijgen, krijgt 67 procent het zakgeld per week en 19 procent per maand.

Bijna driekwart van de ouders (71 procent) geeft het zakgeld contant; 21 procent maakt het over naar een bankrekening en 8 procent doet beiden: zowel contant als overmaken.

Hoeveel zakgeld geef ik?
Het bedrag dat u geeft hangt af van:

  • Hoeveel u zelf te besteden heeft
  • Wat uw kind van het zakgeld moet betalen

Een paar euro per week is genoeg als het zakgeld is bedoeld voor kleine dingen als snoep en speelgoed. Moet uw kind ook cadeautjes betalen of een abonnement? Dan is een hoger bedrag misschien nodig. Zet samen alle uitgaven van uw kind op een rij. Daarna kunt u kijken hoeveel zakgeld genoeg is.

De tabellen hieronder laten zien wat andere kinderen ongeveer krijgen. Er is een tabel voor kinderen op de basisschool (een bedrag per week want het merendeel krijgt wekelijks zakgeld) en een tabel voor kinderen op de middelbare school (zij krijgen meestal een bedrag per maand). Het bedrag geeft weer wat een doorsnee middelbare scholier ontvangt op een bepaalde leeftijd.

Op de basisschool
Leeftijd Zakgeldbedrag (per week) in €

5 jaar 0,50.-
6 jaar 1 – 1,40.-
7 jaar 1 – 2.-
8 jaar 1 – 2.-
9 jaar 1,10 – 2.-
10 jaar 2 – 2,30.-
11 jaar 2 – 2,30.-
12 jaar 2,30 – 3.-

Op de middelbare school
Leeftijd Zakgeldbedrag (per maand) in €

12 jaar 15 – 20.-
13 jaar 15 – 20.-
14 jaar 18 – 20.-
15 jaar 20 – 22.-
16 jaar 20 – 25.-
17 jaar 22 – 26.-
18 jaar 25 – 30.-

Maak afspraken met uw kind

Houd de volgende regels over zakgeld aan:

  • Geef steeds hetzelfde bedrag op een vast tijdstip;
  • Spreek vooraf af hoe lang uw kind met het zakgeld moet doen (een week, maand of kwartaal) en wijk daar niet vanaf;
  • Geef duidelijk aan wat uw kind wel en niet van het zakgeld moet betalen;
  • Hou in gedachten dat zakgeld geen loon is en ook geen middel om te straffen.

Het is slim om de gemaakte afspraken op papier te zetten. Print bijvoorbeeld een mooi zakgeldcontract en onderteken het samen. Zet hierin tot wanneer het contract loopt, het bedrag, wanneer en hoe u betaalt en wat uw kind zelf moet betalen.

Er is een verschil tussen wat echt nodig is en wat uw kind graag wil hebben. In de praktijk is vaak het grootste probleem dat je voor een bepaalde periode maar een beperkt bedrag hebt. Op is op. Zakgeld kan bijdragen aan dit inzicht.

Leer uw kind sparen
Het is belangrijk dat kinderen oefenen met sparen. Grote uitgaven moeten ze later ook plannen. U kunt uw kind leren om geld opzij te zetten voor onverwachte uitgaven. Uw zoon of dochter zal hier later profijt van hebben.

Een spaarpot is een goede manier om te starten. Kinderen vinden het leuk om te zien dat het bedrag groeit. Het motiveert om verder te sparen. Is uw kind al wat ouder, dan kunt u samen een kinderspaarrekening openen.